Програма лоялен клиент
Програма лоялен клиент
Цветна хармония държи на своите клиенти !Наша основна цел е всеки от тях да остава доволен от получените продукти и услуги и да споделя с нас своите празници и специални моменти неведнъж.
Бъдете част от приятелската ни програма „лоялен Клиент“!
Пазарувайки при нас – вие всъщност може и да спестявате! Единственото, което трябва да направите е да се регистриате като „лоялен клиент“ и да създадете свой профил, където да натрупвате кредит от вашите пазарувания в он-лайн магазина на Цветна хармония.
Като наш лоялен клиент,вие ще получите 5 % от стойността на всяка направена покупка под формата на кредит, включително и върху цената на доставката, ако тя е направена от куриери на веригата ни магазини за цветя.
С две думи,ако си купите нещо за 60 лв. например, то 3 лв. от тях автоматично ще бъдат съхранени във вашия профил при нас под формата на кредит, който бихте могли да използвате при следващи пазарувания, влизайки през „лоялен клиент“.
Така любовта ви към цветята и декорациите, както и желанието да правите хората около вас щастливи може да ви донесе още повече красота и цветове и да направи сивото - понякога ежедневие пъстро и цветно.

Общи условия

1.Използване на онлайн магазина

С използването на он лайн магазина на Цветна хармония ООД и предоставените в него услуги и продукти, вие автоматично се съгласявате с всички условия и правила, изброени по-долу.

Вашите лични данни ,както и банкови тайни са обект на пълна конфеденциалност и ще се използват само доколкото това касае изпълнението на поръчката ви.Цветна хармония ООД с оглед защита на личните ви данни и в името на добрата практика не съхранява база данни с гореспоменатите.
Страниците на този интернет магазин са собственост на Цветна хармония ООД и представляват обект на авторското право според законите на интелектуалната собственост на България.
Съдържанието на страниците не може да бъде копирано,използвано,разпространявано или публикувано,без разрешението на собствениците.
Цветна хармония ООД си запазва правото по всяко време да променя условията или правилата и правейки поръчка през интернет магазина, вие потвърждавате своето съгласие с тях.

2.Как да поръчате и как да получите

Вие можете да поръчате своя продукт или заявите изпълнение на дадена услуга по три начина:

24 часа-денонощно – он лайн на страницата за поръчки в интернет магазина ……………..
На телефон 0896 824 476 от понеделник до събота, между 09:00 – 18:00.
На телефоните на физическите ни магазини, също посочени в контакти, в рамките на работното им време.
На място в някой от нашите обекти,надлежно изброени в „Контакти“, отново в рамките на работното им време
Всяка поръчка направена през сайта на Цветна хармония ООД………….., трябва да бъде потвърдена от наш администратор.
Направените он лайн поръчки на стоки и услуги извън работно време, подлежат на потвърждаване и обработка на другия ден.
Колкото по-рано организирате своята поръчка, толкова по-добре.
Експресни поръчки от ден за ден се приемат само за територията на град София и околностите, уточняват се изрично с наш администратор и се извършват не по-рано от три часа след преминаване на плащането ви, поръчките за часови диапазон извън 09:00 – 18:00, както и за неделя се приемат също за експресни.
Доставки за точен час се приемат само след изрично уточнение с наш координатор и само в рамките на град София.
При форсмажорни случаи или други такива по преценка, Цветна хармония си запазва правото да откаже определени доставки.
Поръчките за София град се осъществяват от наш куриер, а за други населени места от куриерите на фирма Еконт.
Цените на продуктите и услугите, упоменати и предоставени в сайта не включват доставка.
Изчисляването на цената на доставката става според условията на куриера Еконт или според твърдо определена от нас ставка – обяснено е подробно в сектор „Доставки“.При поръчки, надхвърлящи определена сума, цената на доставката е за наша сметка – справка в „Доставки“.
Цветна хармония не носи отговорност за неосъществени и провалени доставки по вина на поръчителя поради подаден неточен адрес,отказ на получателя да приеме доставката,лицето ,което получава не се намира на упоменатото място или отказва да влезе в контакт с куриера.Желателно е да бъде разрешено от поръчителя и да бъдат предоставени данни и координати на получаващия,за по-сигурен контакт.Възможно е забавяне или отказване на доставки при форсмажорни логистични проблеми,както и не приети навреме поръчки в случай на технически проблеми или временно спиране на страницата.
Поръчителят трябва да осигури пълна и надлежна информация във връзка с доставката.
При отсъствие на ресипиента на точния адрес – поръчката ще бъде предадена на негов роднина, колега, на рецепция или информация, а в краен случай ще бъде върната в наш обект или офис на Еконт от където поръчителя или ресипиента могат да я получат докато трайността й позволява това.
Всички доставки се предоставят от Цветна хармония ООД само след осъществено от поръчителя или преминало–плащане,потвърдено от нас. Всички начини на плащане са подробно описани в меню „начини на плащане“.

3.Продуктите

Всеки продукт и услуга,предоставени на сайта на Цветна хармония ООД са подробно описани на страницата на продукта.Всички снимки на букети и аранжировки са авторски и точно осъществими,но са примерни-в случай ,че нужните материали ,цветя,зеленини и декорации са в сезон и в складова наличност.При малки промени-те се осъществяват по преценка на флоралните дизайнери със сходни по стойност,цвят и естетическа стилистика продукти.При по-големи такива-липса на основното цвете поради сезона или други –ще бъдете изрично потърсени от наш координатор,за да уточните и ще ви бъдат предложени взаимозаменяеми варианти

4.Плащания, рекламации, анулации

Важат правилата за рекламация според ЗЕТ и ЗЗП, както и тези за нетрайни продукти – цветя. Цветна хармония разглежда рекламации само при връщане на подукт в рамките на 24ч от получаването му и само, ако за него са полагани всички съответни грижи и изисквания, които са нужни и той се намира в съответния вид и качество, в което е получен, запазени са всички търговски негови параметри, декоративност и тн. , полагани са усилия за свежест и поддръжка. След като приспаднем всички транспортни и други направени разходи по доставката и тн и се уверим, че всичко е наред, може да бъде осъществена рекламация на цялата или частична стойност на продукта или предложена замяна.

Всички данни, полета, необходимост от фактура и тн – трябва да бъдат надлежно попълнени от поръчителя.
Всички направени разходи във връзка с доставката ,начислени такси от фирмата куриер,наложен платеж, банкови такси при банков превод от банкова или микросметка, разплащане през ралични банкови и финансови системи, конвертиране от друга валута при използване на кредитна карта, PayPal, E-Pay и тн са за сметка на поръчителя.
Направените он лайн поръчки на стоки и услуги извън работно време, подлежат на потвърждаване и обработка на другия ден.
Анулация на поръчката е възможна до 24ч преди датата на доставката като се свържете с нас на тел 0896 824 476 и след наше потвърждение.